Ogłoszenie

Witamy na Forum Rolniczym Agror.pl

#1 2010-06-05 12:14:53

viper111
Użytkownik

Tworzenie i rozwoj mikroprzedsiebiorstw 2010 - wniosek i EPO

Witam,
czy ktoś na tym forum jest ekspertem od wypelniania wnioskow w PROW? Lub tez moze odpowiedziec na konkretne pytania przy wypelnianiu wniosku?

Chodzi mi konkretnie np. o zaliczke. O wyjasnienie rozliczenia zaliczki proporcjonalnie? I czy aplikujac w 2010 roku i zakladajac ze umowe podpisze w 2010 roku to czy moge aplikowac o 50% zaliczki?

#2 2010-06-07 13:42:24

admin
Administrator

Re: Tworzenie i rozwoj mikroprzedsiebiorstw 2010 - wniosek i EPO

Z goldenline:
"Może zakładają że mała firma może mieć problem ze zdolnością w komercyjnym banku, ale w takim przypadku może miec tez problem ze zwrotem zaliczki. Dodatkowo wczoraj sciaqgajac wnioski spotkalem sie z informacjami nt. gwarancji bankowej jaka powinna byc dostarczona dla zabezpieczenia zaliczki. Zazwyczaj takie zabezpieczenie wiaze sie z wplata rownowartosci zabezpieczenia na zablokowany rachunek bankowy smile"

A to moje 3 grodze:
Jest to nowość i jak to bywa z zaliczkami - same banki mają problemy - rozmawiałem z Panią Naczelnik z PKO - od kredytów komercyjnych i niestety przez wprowadzenie zaliczek z POIG bardzo zmienili procedury w banku - np wprowadzili hipotekę - wcześniej wystarczyła cesja. Cesja z Parpu - jakieś 4 miesące.

Proponuję i tak składać wniosek o zaliczkę - ale będzie wiązało się to z kosztami. Jest także INFOLINIA ARiMR - :] - proponuję osobiście udać się do najbliższego OR - nie biura powiatowego - ponieważ tam nie będą wiedzieć. Tylko Odziały Regionalne - adredy umieściliśmy na naszej stronie.

Pozdrawiam

#3 2010-06-07 17:46:59

viper111
Użytkownik

Re: Tworzenie i rozwoj mikroprzedsiebiorstw 2010 - wniosek i EPO

Dzieki za odpowiedz. Oczywiscie dowiadywalem sie a ARiMR na infolinii ale tez do konca nie wiedza. Wyslalem maila do OR wiec czekam na odpowiedz. No nic na razie poczekam moze cos odpisza.

Stopka forum